
"Ingenious Mechanicks - Early Workbenches & Workholding"
Av Christopher Schwarz, Lost Art Press.
Så er "høvelbenkmannen" Christopher Schwarz ute med ny bok. Denne gangen handler det om gamle, lave høvelbenker. Og, som undertittlen sier, om forskjellige måter å holde arbeidsstykkene på plass mens man jobber.
Mye av kunnskapen om benkene er tatt fra tidlige bilder. Det starter med fresker fra Pompei og Herkulanum, og fortsetter fram til ca 1500-tallet. I løpet av arbeidet med boka er det blitt sett på og sammenlignet 8-10.000 bilder. Mye kommer fra bilder av den hellige familie, Josef var som kjent snekker, og opp igjennom tida er det laget mange bilder av ham i verkstedet, som kan si noe om høvelbenkene på den tida bildene ble malt.
Han har også studert en orginal benk fra 2. århundre på museum. Den ble funnet i en brønn i en romersk leir i Tyskland. Den nyeste benken, fra et tidlig 1500-talls illustrert tysk manuskript fra Nũrnberg, har en veldig tidlig utgave av en endeskrustikke.
Schwarts går detaljert gjennom byggingen av tre høvelbenker, den fra Herculaneum, Saalburg (den romerske) og benken fra 1500-manuskriptet. I tillegg går han gjennom måter å bruke benkene på, og metoder for å holde arbeidsstykkene på plass på benken, for det meste uten moderne finurligheter som skrustikker. Det er kanskje den delen av boka som jeg regner med å få mest nytte av selv.
Oppsummert, 150 sider med god informasjon til den som har interesse for gammelt håndtverk. Kan skaffes fra "No 10-Klassisk håndverktøy" i Lyngør.